Las enseñanzas de Ptahhotep


Ptahhotep que significa Ptah està en plenitud era el nom del visir del faraó Isesi, últim rey de la V dinastia egípcia ( segle XXIV a.n.e. 2400ac). Ptahhotep va ser Inspector dels Sacerdots de les piràmides de Isesi, Niuserre i Menkauor, i entre els seus títols més destacats cal citar el de Sacerdot de Ma’at, que seria comparable al d’un ministre de justícia actual. A l’Antic Egipte Maa’t era un concepte que englobava totes les virtuts que permetien conserva l’orde emparat en la veritat i la justícia.

Ptahhotep ha passat a la història per ser l’autor d’unes ensenyances catalogades com unes de las grans conquistes espirituals de la humanitat. Escrites fa més 4000 anys les Ensenyances de Ptahhotep assenten els fonaments morals requerits per a la convivència pacífica entre els sers humans. Van ser redactades amb la intenció de l’autor d’instruir al seu fill i varen ser reescrites durant segles per preservar la seva saviesa.

En total s’han conservat 37 màximes, moltes d’elles de plena actualitat i que encaixen perfectament amb el pensament maçònic. Cal recordar que per a molts el déu Ptah és una representació de G.·.A.·.D.·.U.·. i els seus sacerdots els primers maçons, per tant les Ensenyances de Ptahhotep no deixarien de ser els pensaments d’un antic maçó que va viure fa 4500 anys.

El nom de Ptah significa “El Creador”, sobirà de tots els deus per haver creat el món per mitjà de la paraula. Era originari de Memfis, capital del Regne Antic i on a partir del Regne Nou va compartir triada amb la seva esposa Sejmet i el seu fill Nefertum. També se’l coneixia amb el nom de “Senyor de la Màgia”, “Senyor de la Foscor” i “Senyor de la Veritat”. Fou el patró de les arts i els oficis, protegia als picapedrers, paletes, escultors, ferrers, artesans i artistes. Va ser el creador dels altres deus locals i el constructor de les seves ciutats.

El Clero de Ptah fou de tradició molt antiga i apareix força documentat durant la IV Dinastia (2613-2494 a.n.e.), època en la qual es van construir les grans piràmides. L’origen d’aquests sacerdots cal cercar-lo en el camp de les arts i l’arquitectura, doncs se sap que eren els encarregats de supervisar les obres de construcció de piràmides i temples. El Súmmum Sacerdot de Ptah era qui ostentava el títol de Mestre Constructor i tenia al seu càrrec tota una sèrie de mestres artesans organitzats en el que podria ser el primer gremi, escola o taller conegut a la història.

Al Clero de Ptah també se li atribueix la pràctica dels misteris egipcis, concretament els anomenats Misteris de Isis i Osiris. Aquests misteris tenen força paral·lelismes amb la tradició maçònica actual, doncs realitzats sota jurament de màxima discreció, estaven inspirats en la mort i resurrecció, en aquest cas d’Osiris. Els iniciats en aquests misteris eren sotmesos a diverses purificacions i cerimònies ritualístiques que els permetien accedir progressivament als diferents graus del coneixement ocult.

Fitxa tècnica

Título: Las enseñanzas de Ptahhotep.
Autor: Dieter Kurth.
Traducción: Javier Alonso López.
Publicado por: Alderaban Ediciones, S. L.
Nº Páginas: 117.
Fecha de Publicación: 2002.
I.S.B.N.: 849541418X.
Precio: 9,50 Euros.

Més informació

Entrades populars d'aquest blog

MASONERÍA. SÍMBOLOS, SECRETOS, SIGNIFICADO

LA LOGIA VIVA. Simbolismo y Masonería

Arte Real. Misterios de la masonería